4. července 2008

Cuzco, Macchu Picchu a Pisac

Po vyletu do Cordillery Apolobamby jsme se jiz chte nechte museli presunout zpet do Peru... ne, ze by se nam nejak chtelo. Ale odlet se blizil a ja si smutne uvedomoval, jak se mi do turistickeho Peru nechce, a navic, jak si ani nedokazu predstavit, ze se vratim do te uspechane a straslive moderni Evropy, kde se lide spise zabyvaji tim, co si vezmou za mobil, nez tim, zda se ten den vubec naji... kde se lide nezdravi, neusmivaji, a jen se nekam zenou, a i kdyz je jejich zivot velice snadny, stejne si stezuji (zda se, ze stezovat si je jeden ze zakladnich lidskych projevu).

Naposledy jsme se prosli krasnym vonavym carodejnickym trhem se vsemi susenymi lamami, bylinkami a amulety, vyrazili na terminal de autobuses a brzy rano odjeli do Cuzca.

Cesta byla kratka, na hranicich jsme vymenili bolivijske stribrnaky za peruanska slunce (Soly) a v pozdnim odpoledni pribyli do Cuzca. Pekne kolonialni mestecko, plne starych spanelskych katedral (postavenych z kameni z rozebranych inckych chramu) a nekolik peknych inckych ruin za mestem. Jen tech turistu a nahanecu... jde nam z toho hlava kolem a az ted si uvedomujeme, jak dobre nam bylo v Bolivii a jak je to tady tisici turistu zkazene. Zjistujeme cenu navstevy Macchu Picchu a po chvili je jasno - tak sem tedy ne! Smesne predrazena ruina, na kterou kazdy den dobehne pres 1500 lacnych turistu nas opravdu nenalaka. Misto toho odjizdime na obdobnou pamatku jmenem Pisac - krasna incka citadela asi hodinu od Cuzca, kde za cely den straveny zkoumanim ruin, zavlazovacich systemu a terasovych poli potkame dohromady asi 50 lidi. Jaka uleva :-)

Dalsi den se v Cuzcu kona slavna "incka" slavnost - je 24. cervna, 3 dny po slunovratu, mistni indianska oslava navratu slunce. Ulicemi pry maji proudit davy v maskach a kostymech, a sam velky inka, ktery na pevnosti nad mestem obetuje lamu. Mno. Mozna to je nejvetsi peruanska slavnost... ale... kdyz to srovnam s jakoukoli fiestou v Bolivii, pripomina mi to spise prvomajovy pruvod. Mala skupinka lidi navlecenych do ponci (asi pro turisty) nese na drevenem kresilku jineho navleceneho do falesneho zlata (inku). Hudba zadna, z mistnich to zda se nikoho nezajima, jen turiste se tisni kolem a foti... mistni take do mesta dovlekli nekolik hezkych lam, a za penize se s nimi take muzete vyfotit. Hm. Tak nevim...

Radi Cuzco vecer opoustime busem a rano se jiz probouzime v hlavnim meste Lime... a druhy den hura do Madridu :)

Bolivie, uz ted je mi smutno!

0 Comments:

Okomentovat

<< Home