31. května 2008

Krajem Butche Cassidyho a Sundance Kida

Nastesti uz sedim na mekke zidli, takze necitim, jak me boli vsechny kosti na zadku :-) Po navratu do Tupizy jsme se rozhodli projet se mistni krajinou, kde se pred sto lety prohaneli lupici Sundance Kid a Butch Cassidy na konich. Jak jinak nez take na konich - kolem tohoto mesta je pres den horko, vypada to tu jako poust a mezi kaktusy se spatne chodi pesky. Zato ze sedla kone je to jiny zazitek.

Rano jsme se setkali s nasim pruvodcem Jorgem a tremi prima koniky. Musim rict, ze bolivijsky kun je skvele zvire - neni moc vysoky (takze nepadate z takove vysky jako treba z ceskych kladrubaku), je uzasne sikovny a vydrzi bezet (spis sprintovat) na dlouhe trate. Zejmena s posledni charakteristikou jsem se mel pozdeji blize seznamit.

Kolem Tupizy jsou nadherne kanony z ruznobarevnych skal - od bile, pres zlutou po oslnive cervenou... stale prejizdite nejake hrbitky, obcas kone vedete, protoze svah je prilis strmy, v kanonech rostou kaktusy misto stromu a souteska vetsinou konci nejakym potokem ci vodopadkem. Vsude nejake prurvy a soutesky vymodelovane vodou, nadhera.

Uz od poloviny petihodinove vyjizdky je jasne, ze kazdy konik ma dnes jinou naladu. Pruvodcuv je liny a drzi se vzadu, Janin kun je nekde uprostred a muj chce stale behat a jit dopredu. Takze toho nakonec najezdim asi dvakrat tolik, aby se chudacek nenudil a nebyl tak nastvany, ze se na ostatni kone ceka.

Pri navratu do mesta mi ten rarach nachysta jeste jedno prekvapeni... uz tri kilometry pred mestem neni k udrzeni a jak dojedeme na hlavni tridu (takova prasna ulice) vedouci do mesta, vyrazi jak na dostizich. No nic, rikam si, bez si bez, vsak do centra je to pres kilak a pul, tak se probehni, stejne se unavis a prejde te to... nepreslo. Bolivijsky konik bezel tryskem az do centra, auta zdvorile uhnula stranou a po dojezdu se ani moc nezadychaval. Bajecny dostih, moc jsem si to uzil. Jak jsme dojeli, tak jen prekvapene koukal, kde jsou ostatni, tak jsme se hlavni tridou probehli jeste kilometr zpatky, abychom zbytek vypravy nasli.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home