24. května 2008

La Paz a fiesta del Gran Poder

La Paz - nejvetsi Bolivijske mesto... nachazi se v peknem udoli ve vysce asi 3600 mnm, letiste je na altiplanu jeste o nejakych par set metru vys... Nad mestem se nachazi dalsi mesto - El Alto - mesto tech, co se do La Paz uz nevesli cili mesto chudych... je o neco vetsi, asi 900 tisic obyvatel a stale roste.

Do La Paz jsme prijeli v patecni odpoledne-vecerni dopravni spicce - na ulicich bylo tak husto, ze se skoro nedalo ani prejit... auta, mikrobusy a davy a davy lidi... a take oblaka dymu z coudicich aut. Prvni dojem strasny... ale vse se brzy zmenilo.

V sobotu rano nam od rana pod okny vyhrava briskna hudba - bubny, trubky, klarinety... a koukame ven a v ulicich se tanci. Probiha tu totiz cely den fiesta del Gran Poder del Nuestro Senor (Oslava velke sily naseho pana)... a v celem centru od rana chodi a tanci pruvody lidi v pestrobarevnych maskach.

Je to chytre vymyslene - maji jasnou trasu po hlavnich ulicich kolem celeho centra a je tu asi 40 skupin, celkem asi 25 000 lidi. Nejdriv jdou vzdy mlade kocicky v pestrych sateckach a kratkych sukynkach, pak tanci maminy v rozevlatych suknich a nakonec panove v obrovskych kostymech pestrobarevnych draku... za nimi jde vzdy jejich doprovodna skupina bubnu, trubek a spol. Saty zari barvami, nektere pripominaji Cinu, nektere Brazilii, nektere indianske kostymy... Mezitim se prodiraji prodejci masek a piva (cely festival sponzoruje take mistni pivovar) a cele centrum je nejen dokonale neprujezdne, ale i nepruchozi... na prejiti ulice se stoji dlouhe fronty, ktere cas od casu policista pusti na druhou stranu :) Tanecnici tancili cely den, v odpoledni se nekteri jen tak plouzili, ale zvykajic koku a popijejich pivo vydrzeli az do deseti vecer.

!Viva a gran poder del nuestro senor!

0 Comments:

Okomentovat

<< Home