13. května 2008

Lima - Pisco - Islas Ballestas a lachtani

Lima je velke mesto, ma neco pres osm milionu obyvatel... a vubec. Hodne mi pripomnela mesta v Rumunsku nebo Bulharsku, zkratka zadny velky zazrak. Takze jsme zabalili batuzky a rychle tento velky blazinec opustili do mestecka Pisco, ktere lezi na pobrezi na jih od Limy.

Po ceste nam bylo divne, ze spousta domu v mestech, kterymi projizdime, je rozestavena, nebo proste zborena. V Piscu se vse vysvetlilo - minuly srpen tu meli zemetreseni o sile 8.5 Richterovy skaly, a to srovnalo se zemi 80 % procent mesta. Epicentrum bylo jen 22 km od Pisca... dodnes je mesto plne ruin, coz neni nijak zvlast pekny pohled. Misto kostela je na namesti velky stan, pod kterym se lide dale schazi na bohosluzby a kde jsou umisteny sochy zachranene ze zboreneho kostela. Pri zemestreseni zahynulo nejvice lidi prave zde - asi na 500 lidi se behem vecerni mse propadla klenba a utect z katedraly uz nestihli.

Kousek od Pisca asi 7 km v mori se nachazi puvabne ostrovy Ballestas. Take se jim rika "Galapagy pro chude" (protoze jsou blizko a listek nestoji stovky dolaru). Na ostrovech ziji spousty tucnaku, pelikanu, kormoranu a dalsich ptaku (driv se tu tezilo guano - ptaci trus na hnojeni poli) a hlavne spousta lachtanu. Ptaci stavi hnizda z guana a poletavaji nekolik centimetru nad vodou a lovi ryby, lachtani polehavaji na utesech, skotaci ve vode, skacou do vln a zase se splahaji nahoru na utes. Maji to chudaci tezke, priroda jim nenadelila nejsikovnejsi nozicky pro chuzi po sousi, ale nakonec to vzdycky nejak zvladnou. Tak zabavne a hrave tvory jsme uz dlouho nevideli, vazne krasny zazitek. Jedine, ceho jsem litoval, bylo ze se tu nesmi potapet a pozorovat tak ta rhava zvirata primo z vody.

Take jsme se dozvedeli rozdil mezi lachtany a tuleni: lachtani maji usi a umi chodit po ctyrech (a tedy se vysplhaji na i na utes), tuleni nemaji usi a nedokazou tapkat po ctyrech, pouze se dokazou plazit po brise pomoci prednich pacek (a tedy utesy jsou jim zapovezeny). Zato dokazou pod vodou vydrzet o dost dele a dokonce pod ni i spi, to zas lachtan neumi. Vice najdete treba tady: lachtani a tuleni.

Pisco neni jen mesto ale take nazev mistniho oblibeneho drinku - palenky pripravovane z urcite odrudy vinnych hroznu. Nasli jsme nekolik prijemnych naleven a nechali si podrobne vysvetlit, jak se to dela ... hmmm ... docela dobre :)

1 Comments:

At 08:57, Anonymous Anonymní said...

Paráda. Moc se mi to líbí. Petr

 

Okomentovat

<< Home