1. května 2008

Svata mista Vysociny

Nebaj - hlavni mesto mistni vysociny, jako nejvetsi mesto oblasti opravdu nevypada, trh, namesti par roztrousenych domku. Nad tim vsim se vznasi oder paleneho dreva a do toho zni rycna muzika... To vypada na party, po ubytovani se, jdeme hledat zdroj te bajecne muziky a ejhle, neni party jako party a tohle je prava indianska evangelicka mse. Jsou ctyri hodiny odpoledne a mse je v plnem proudu, tam kde u nas byva oltar a na nem sochy svatych, tak tady je podium pro kapelu, bubny, aparatura, zpevak...vsechno spravne nazvucene. Sal je plny lidi, vsichni tleskaji, zpivaji... obcas zpevak deklamuje neco z bible nebo ze zivota - tezko rict. A takhle to jede nekolik hodin do noci a druhy den znova.

Evangelici tu ziskavaji na popularite - jednak je katolicka cirkev dosti zkorumpovana a ma vyssi clenske prispevky, druhak evangelici zakazuji chlapum (a zenskym) chlastat, takze rodina nepropije vsechny sve penize hned druhy den po vyplate. Nikdy mi z daleke Evropy neprisel alkoholismus jako takovy problem, ale tady opravdy o vikendu a i ve vsedni den, vidite lidi lezet opile na ulici, ostatni je s klidem prejdou, klidne tam takhle lezi cely den a vecer znovu, znovu napit az do nemoty az do bezvedomi.

No ale zpet ke svatym mistum, do Nebaju jsme neprijeli kvuli evangelicke kulture, ale protoze tady zije nejvic Mayu, mayska kultura a kulty tady maji stale svoji tradice a taky tu potkate nejvic zen v krojich, s takovymi legracnimi strapci na hlavach... moc pekne :-)

Nas prvni vylet s ponekud nemluvnym pruvodcem Nikolasem vedl kolem Nebaju na svata mista. Prvni misto - hrbitov - no nekde se proste zacit musi, ze. Mistni hrbitovy jsou vesela mista, plna barevnych betonovych krabic, domecku nebo jenom obycejnych krizu. A jedna z betonovych krabic je pomalovana mistnim historickym pribehem. Zacina dobytim mistni oblasti Spanely v 15. stoleti. Teda kdyz se podivate po okoli, tak to musela byt doopravdy fuska, obrovske hory, hluboka strma udoli a neprostupne kanony. Ne nadarmo historicke prameny vypraveji o mnoha desetiletich pokusu o dobyti kraje. To co se napodarilo armade, zvladli mistni krestansti misionari. Druhy obrazek - zotroceni indianu praci v kamenolomech, pri stavbe silnic a na plantazich. Obrazek treti - tricetileta obcanska valka - vrtulniky priletaji a kropi vesnici a obyvatele strelbou z kulometu a bombami. Mistni meli tu velkou smulu, ze byli zrovna v oblasti, kde operovalo nejvice guerril, takze je stridave terorizovaly vladni jednotky (aby nepomahali guerrilam) a guerrilove jednotky (protoze potrebovaly jidlo). Behem valky v Guatemale zahynulo asi 200 000 lidi a dalsi tisice zkratka zmizely. Obrazek 4. a posledni - holubicka miru z roku 1996, kdy valka konecne skoncila. Dnes 12 let po valce se zda, ze se vsichni snazi usilovne zapomenout a udelat z Guatemaly trochu lepsi misto k zivotu.

Na kazdem hrbitove je specialne vyclenene misto pro ritualy - casa comun. Kdyz tam prichazime hori v nem svicky a za nimi jsou postaveny desitky malych ruznobarevnych krizu. Sedime a poslouchame, krize sem donesli vsichni ti co presli od katoliku k evangelikum, protoze sve krize nechteli zahodit nebo jen tak spalit, kriz je pro vsechny Maye symbolem respektu k bohum a je jedno jak se nazyvaji. Nakonec kriz tu uctivali davno pred Spanely...

Svate misto cislo dva - "seznamovaci oltar". Sem se chodi delat mayske modlitby pro nalezeni noveho partnera atd. Velmi uzitecne. Sem se pry chodi nejcasteji. Ale prakticky je to ohniste s mnoha ocouzenymi kameny a v cele ohniste je kriz.

Svate misto cislo tri - kopec s ohnistem - maly strmy kopec a na nem zase ohniste. Prakticky nic zvlastniho az na ten kopec. Tak trochu pripomina pyramidu a kdyz se dozvite, ze dole pod nim mezi tema dvema kopci se od pradavna hravaly micove hry. Tak si reknete - pyramida a juego de pelota. Jasne, ale nasemu pruvodci bychom tezko vysvetlili, cemu je to podobne a proc si myslime, ze ten kopec je proste umely a ne prirodni. Ale asi je to jedno, svate misto a basta. Akorat az sem jednou prijdou archeologove kopat nekomu na zahrade, tak asi najdou spoustu zajimavych veci...

Kazde svate misto v okoli ma svuj pribeh - nejinak misto ctvrte. Vyslechli jsme bizarni pribeh o prastarem stromu, co tu davno predavno staval. Pry mel na kmeni napsane vselijake pribehy a obrazky a na kazdem listu bylo slovo s nazvem vesnice - Nebaj. Kdyz z nej padalo listi, tak odletalo do dalekych koncin - ale tam z nej vsichni dostavali nejakou chorobu - a tak se rozhodli Nebaj hledat a strom znicit. Prisli do vesnice, ale protoze strom byl velky a meli jen jednu sekeru, nebyli s to ho v jednom dni porazit. A do druheho dne se strom zase uzdravil. (Az po sem je to krasny pribeh, pak ale nastava prekvapivy zvrat, zejmena protoze pribeh se odehrava v davnych dobach. Tak tedy.) A tak vzali druhy den motorovou pilu a strom porazili behem nekolika minut. (Tolik mistni legenda.)A ted neco malo pro zeny: pokud na tomto miste posedite chvili jako tehotna nebo s miminkem, je zaruceno, ze dite bude chytre. Pry to funguje i u dospelych. Sedeli jsme tam dlouho... ale nevim.

Posledni svate misto je take zarucene prirodni kopec - to vite - pravidelna hora se sklonem asi 45 stupnu do vsech stran a nahore placata - to je tady vsude. Nahore na pyramide je dalsi oltar, kdyz jsme prisli, maysky knez prave odchazel a zustaly po nem uhliky v ohnisti, svicky a spousta krasne vune mistniho kadidla.

1 Comments:

At 20:43, Anonymous Anonymní said...

...poradam grilovani...taky budu mit ohynek, cmoud a spoustu zhavych uhliku...jen ten kopec nejak chybi...ale kdyz k tomu pripoctu 4. patro sveho domu, kde se bude dychanek poradat, pak mam taky posvatne misto ;) Jeste nekam vecpat tu sekeru s motorovou pilou a kriz a bude to dokonale, tak jako legendy kolem Nabaju!

8) iv.

 

Okomentovat

<< Home