6. dubna 2008

San Cristobal de las Casas a stat Chiapas

Do statu Chiapas se jede pres hory a doly, celkem asi 12 hodin autobusem, z toho 6 hodin v prudkych zatackach. Vycumlali jsme vsechny boñbony, co byly po ruce, a diky tomu jsme neblinkali jako ten pan za nami. Nad ranem jsme pristali v puvabnem mestecku San Cristobal de las Casas (Svaty Krystof z domku). Konecne prijemne pocasi - mesto je asi ve 2200 mnm, takze jsme poprve vyuzili po vecerech i mikinu a ponozky.

V Chiapasu take zije spousta indianu, je to vlastne nejchudsi mexicky stat. Neni divu, ze se tu pred 14 lety zrodilo mistni zapatisticke hnuti - takovy maly mexicky odboj mistnich chudych komunit. Nakonec se s vladou nejak dohodli, takze ted je tu spousta samospravnych zapatistickych vesnicek a ze zapatismu se stal i turisticky artikl: koupite si fotky s jejich vudcem subcommandantem Marcosem, ksiltovky s rudou hvezdickou a nebo treba hracku - plysaka - Marcos s kuklou pres oblicej na konikovi. Samozrejme je tu od te doby ve meste zase vice armady, ale co, Mexico je policejni stat a je to podle mistnich jen absolutni monarchie prevlecena za demokracii. Indiani stale nemaji moc prav, ani na vlastni pudu, ale zato kdyz jste cizinec, muzete pozemky skupovat ve velkem a dokonce vam stat da mnozstevni slevu. Jednou rano me pobavil nasledujici obrazek: dva po zuby ozbrojeni policiste v neprustrelnych vestach stoji opreni o zed na rohu ulice, na zadech se jim kymaceji ostre nabite pusky a samopaly, u pasu revolvery a v ruce ma kazdy - ruzoveho lednacka. Holt je tu horko :)

Z Cristobalu jsme podnikli bajecne vyjizdky na horskych kolech, takze z Jany je ted velka cyklistka. (Ziskala nove modriny a nove zkusenosti. Obzvlast posledni sjezd z hor do Cristobalu byl vyzivny - i nas pruvodce sebou nekolikrat seknul do krovi.)

Jedna z popularnich vesnic v okoli je San Juan de Chamula. Zde je v kostele pekne videt, jak je to vlastne s krestanstvim ve 100% katolickem Mexicu. Vejdete do kostela pred kterym je spousta indianskych maminek v pestrobarevnych satcich a krojich (stat zrovna vyplacel pridavky na deti) a v katolickem svatostanku uvidite: vsude svicky - v radach, ruznych barvach, na zemi po cele plose kostela - pred nimi se v mistnim tzotzilskem jazyce modli mistni chamulane (lide kmene netopyru). Modlitby jsou podporeny ritualnimi predmety a obetinami - vajicky, mrtvou slepici pred oltarem a plechovkami piva a coca-coly. Vsude voni kvetiny a borovicove jehlici, ktere ma take magicky vyznam. Coca-cola jako obetina nyni vitezi, dokonce pomalu vytlaci predchozi magicky napoj posh (neco jako nase slivovice, ale z cukrove trtiny). Na krizich tu Jezise moc neuvidite, zato uvidite spoustu puvodnich mayskych krizu - jsou zelene a symbolizuji posvatny strom ceiba, ktery podpira nebe, aby nespadlo. Pred kostelem jsme ochutnali posh a magickou Colu a odfrceli na kolech dal. Slunicko svitilo, na loukach pobekavaly ovecky a indianky v pestrych krojich spradaly na louce vlnu...

Fotky bohuzel neuvidite, protoze mistni foceni moc radi nemaji - pred kostelem chodi jejich mistni policiste s dlouhym klackem, a kdyz uvidi fotak, tak vas pekne vezmou po zadech :)

A jeste neco malo z mayske magie a lecitelstvi. Vsechna cerna zvirata - kocky, kone, ovce, slepice maji ochrannou moc nad clovekem, obydlim, obchodem. Borovice a ceiba a cela rada dalsich stromu ma take ochranny vyznam a jsou taky na specialnich mistech sazeny. Mistni lecitelstvi je zalozena na bylinkach, zarikavani, svickach, pulsove diagnostice a vysetreni pomoci syroveho vejce, ktere pry rozezna nemocna mista nebo mista se spatne proudici energii. Pokud se ptate, co se dela s vajickem pak, tak se pry opravdu vyhazuje, nikdo si ho k snidani nedela.

1 Comments:

At 19:09, Anonymous Anonymní said...

...a kdeze jste vzali ten "posh" a "magickou Colu" k ochutnani... ;)

zvidava iv.

 

Okomentovat

<< Home