6. dubna 2008

A z ceho delate tuhle?

Tak veta "A z ceho delate tuhle palenku?" z filmu Zivot a neobycejna dobrodruzstvi vojaka Ivana Conkina se mi ozvala v hlave pote, co jsme zajeli na navstevu do mistni mezcalerie - tj. palirny mezcalu. Mezcal, stejne jako jeho sestricka tequila, se vyrabi z nekterych druhu agave (maguelle). To jsme vedeli. Ale podrobnosti, jsme snad ani vedet nechteli :)

Na dvorku domecku je hnojiste. Uprostred hnojiste hromada posekanych agave (usekaji se listy a zbyde jadro - vypada trochu jako ananas, taky se to tak nazyva - piña). U hnojiste je velka jama, kam se piña nasype a zaleje se horkou vodou. Necha se to takhle asi 4 dny vyhnit a pak se to vyhrabe. Vedle diry je vybeh pro konika s velkym kamenem, ktery za sebou konik taha. Do vybehu se nasype uvarena piña a konik pres to taha kamen az to trochu rozsmelcuje. Turista si muze trochu z teto hromady hnoje ochutnat. Procesem vareni piña trochu zesladla, aby byla pouzitelna pro dalsi krok - kvaseni. Pak se to nacpe do obrovske kade a tam to hnije dalsi 3 tydny. A pak se to vydestiluje - no videl jsem ruzne destilacni aparaty, ale tenhle je ten nejzakladnejsi - z nadoby, kde se to ohriva, vede proste trubka do jine nadoby, kde se to chladi. Lavorovice jako blazen :-) Kolik je v tom metanolu jsem se radeji neptal, protoze pan mezcalerista byl na svuj produkt patricne hrdy.

No proc ne... jen nechapu, proc v zemi, kde ananasy zraji u silnice, manga jsou sladka a pak tu maji i spoustu jeste sladsiho ovoce, proc zrovna tady pali alkohol z neceho tak hrozneho. Zahada. Tak na zdravi!

Odpoved na otazku z filmu na zacatku byla samozrejme: "Tuhle? Z hoven... tri kila hoven a kilo cukru...".

PS: Po vecirku s mexickymi prateli v dalsim meste San Cristobalu, kde jsme ochutnali vsechny mozne dalsi palenky a take sirili slavu nasi merunkovice, jsme k velke uleve zjistili, ze Mexicane samozrejme umi a pali alkohol i s lepsich veci, nez je agave. ¡Adios!

0 Comments:

Okomentovat

<< Home