27. března 2008

Prvni dojmy a pojmy z magicke Oaxacy

Nad ranem jsme dorazili do Oaxacy, mesta cokolady a mezcalu.

Konecne neni vedro. Nepotim se, ani kdyz se hybu. Neletaji moskyti.

Vsechno tu kvete. Na ulicich je prostor i pro lidi.

Indiani prodavaji umelecke predmety, vsude jsou barevne koberce a specialni vyrezavana zviratka fantastickych tvaru a barev - neco jako krizenci dnesnich zviratek a dinosauru.

Mestecko nas stale prekvapuje, na kazdem kroku. Projdeme jednou ulickou, ochutname mistni mezcal (mistni slivovice vyrabena z agave). Michaji to take s nejruznejsimi prichutemi, takze to pripomina baileys, ovoce apod.

V dalsi ulici - koncert vazne hudby v nadhernem kostele, v byvalem dominikanskem konventu. Mam dojem, ze v Mexicu uz jsem zazil vic koncertu vazne hudby nez u nas doma :) Sice do toho obcas placou male deti - vstup plati mistni mecenas, takze je to zdarma. Mimochodem je to asi 10. nejbohatsi clovek na svete a bydli primo v Oaxace. Jeho bratranec je pro zmenu uplne nejbohatsi na svete, takze je to vyvedena rodinka.

V jine ulici se promenaduje fantaskni pruvod tancicich lidi a obrovskych chodicich 3 metrovych loutek, zkratka se slavi Semana Santa (Velikonoce). Jen s pomlazkou tu nechodi, to jsme si museli oslavit soukrome.

Na dalsim rohu je mistni trziste - tady ochutnate ruzne speciality, treba prazene kobylky. To nas jeste ceka, zatim jsme nenasli odvahu. Ale chceme se sem jednou vratit a mistni nam tlucou do hlavy, ze k tomu je potreba snist aspon jednu.

Zato mistni cokolady jsme si uzili vrchovate - cokolada totiz pochazi prave odtud. V kramku maji velke mlynky, na kterych melou boby na drt, ktera se dava do tabulek, nebo do omacek (tady je cokolada ve vsem) a nebo do mlicka, ze ktereho delaji bud studenou naslehanou nebo horkou cokoladu. Po ranu se tady pije horka cokolada se skorici a namaci se do ni mistni chleba z pece..... v chladnych ranech moc velka dobrota a v horach obzvlast.

Kouzlo mesta pro nas hned prvni vecer zavrsilo setkani s panem hvezdarem. Stal uprostred mestecka na hlavnim namesti (nesmite si predstavit Vaclavak v Praze nebo Svobodak v Brne, tady je hlavni namesti pekne, odpocinkove, plne zive hudby, deti, lavicek a stromu), u sebe mel postavene dva teleskopy a ukazoval lidem planety a hvezdy. Tak jsme poprve videli nazivo Saturn - a vazne ma kolem sebe ty prstence.

Martin a Jana.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home