16. března 2008

Ruta Puuc

Na yucatanske venkove jsme projeli par zastaveni na tzv. Rute Puuc, ktera se rozklada v mistni jedine vysocine, cca 150 m.n.m.. Ja vim, asi se smejete, ale po tydenni placce uvitate jakekoliv zvlneni krajiny a nemusi to byt kolem se zrovna vlnici leguan, kterych je tu plno. Nasi pout po rute jsme zahajili na ruinach Uxmalu (cti usmal), ktere je opravdu impozantnim vytvorem se spoustou chramu a pyramid, hrist a navic je cele rozlozene na udolim... proste krasa. Puuc - je nazev mayskeho pozdniho stavebniho stylu, a tenhle je opravdu vyvedeny, mozna by se dalo rict nejpropracovanejsi se spoustou krajkovi.

A protoze v cene vstupenky byla i vecerni show, nevahali jsme a sli jsme. Vecerni show byla takova mexicka - spousta barevne osvicenych budov a k tomu pohadky o mistnich princich a princeznach, moc pekne, navic vsechny nasvicene ornamenty, hadu, boha Chac Mola (buh deste) najednou vystupovaly z kamene jako zive. Fakt super. No a protoze jsme behem celeho predstaveni vzyvali boha deste "Chak, Chak, Chak...." netrvalo dlouho a opravdu se rozprselo....proste to funguje.

Dalsimi body na ceste byly pak druhy den ruiny Kabahu a Labne, zase jsme si prosli neco malo zbytku ze svatych cest - sacbe, prosmejdili ruiny, vyrusili leguany z ranniho lenoseni a pozorovali spousty barevnych papousku vresticich nam nad hlavou.

Cele dva dny jsme bydleli v bajecnem hostylku ve vesnici Santa Elena, ktery vedl francouzsko-mexicky par, rano jsme se budili za revu papousku - ty potvory uz od peti nespi a do oken nam vonely mistni kytky - no proste paradni venkov, jak ma byt. Santa Elenu asi na mape budete tezko hledat. Pred 200 lety ji ale nasli vladci Nemecka a rozhodli se sem poslat sve kolonisty... No bylo to spis za trest - koloniste dorazili, ale bez pomoci mistnich, ktere meli duchovne povznest na krestanskou uroven, malem zahynuli hlady. Nekolik z nich se pak pokusilo po nekolika letech uprchnout do jinych casti Mexika nebo zpet do Nemecka, ale vetsinou byli zadrzeni a uvezneni. Zkratka kolonizace "na dozivoti". V kostele si nicmene muzete prohlednout sbirku mumii nemeckych osadniku.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home