16. března 2008

Gastroterapeuticke okenko

Neco pro nase kamarady, co radi ji a radi vari:

Yucatanska kuchyne je jednoducha a velice dobra. Zakladem je dobre masicko (kure, prasatko nebo cerstva ryba z more), k tomu trocha ryze a pasty z frijoles (rozmixovane cerne fazole), nekolik misek s ruzne palivou omackou z chilli a omackou z avokada (guacamole) a samozrejme tortily. Tortily se delaji z kukurice, necekejte tedy ty, co u nas prodavaji v supermarketu. Tortila slouzi jako obal, talirek, jidelni nastroj misto lzice - jak to komu vyhovuje. Jednoduchy zpusob je naskladat do ni, co se vam libi, zamotat, a snist. Specialni prichut vsemu dodava cerstvy koriandr - vypada jako petrzel, ale chutna jinak - proste jako cerstvy koriandr.

Take tu maji specialni rostlinu Chaya - tu cpou do vseho, no neco jako nas spenat. Ale nechutna jako spenat, spis bych rekl, ze nechutna nijak. Ale je pekne zelena :)

Specialni kategorii je ovoce: prodava se na trzich, trhovkyne si na hlavach puvabne nosi lavory plne zraleho manga, mandarinek, ruznych druhu citronu, papaji a dalsich veci, ktere jsme v zivote nevideli a nevime, jak se jmenuji. Jedna z nich vypada jako zlute tresne a chutna jako stary plesnivy syr. Jine jsou tak sladke, ze pro nas jsou zcela nepozivatelne. Ale mango a avokado jsme si oblibili - a pokusime se ho tu snist tolik, aby nam pak v Evrope nebylo lito, ze se neda koupit cerstve a zrale.

Z ovoce se samozrejme primo na ulici lisuji cersve dzusy... no ale tim vas uz nebudeme trapit...

1 Comments:

At 23:10, Anonymous Anonymní said...

Vy víte, jak mě dostat. Dobré jídlo a pití k tomu! Věřím, že mě seznámíte s některými recepty podrobněji! iv.

 

Okomentovat

<< Home