6. dubna 2008

Okoli Oaxacy

V okoli Oaxacy se samozrejme nachazi spousta dalsich indianskych vykopavek - po tech, co tu zili, nez prisli Spanele. Vetsina z nich je samozrejme rozebrana do domku mistnich obyvatel, ale par se jich podarilo zachranit, tak posilame jeden z obrazku zbylych ruin. Kostel v pozadi je samozrejme postaveny ze zbytku :)

Take jsme si prohledli vyrobu tradicnich kobercu z vlny, dokazi ji tady obarvit na nejruznejsi barvicky. Od zlute z kyticek, pres zelenou z mechu, modrou z indiga po cervenou z kosinely. Kosinela - to jsou takovi mali parazite, co bydli na kaktusech - sesbiraji se, ususi, rozdrti a pak se tim barvi. Barva nadherna, lepsi nez trenky do telocviku. (Ale vazne!)

V jine vesnici tu maji jak rikaji nejvetsi bonsaj na svete. Stromek v Tule ma asi 2000 let, na sirku kmene asi 15 metru a pry bere vodu z vetsiny udoli Oaxacy (to udoli ma asi 100 km2). Takze mu ted museli pridat specialni roury s vodou, aby dobre prospival. Zvlastni svet sam pro sebe - na stromku bydli spousta ptaku a vubec to tam vypada jinak uprostred normalniho mesta trochu pohadkove.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home