6. dubna 2008

Gastroterapeuticky koutek - cim se tady na cestach zivime

Zakladem nasi stravy a stravy vsech okolnich jsou: ryze, frijoles (pasta z fazoli), tortily (kukuricne placky), salsa (majda z papricek), chili (papricky, stupne palivosti se ruzni, ale my to jako Evropane stejne nerozlisime)... a zase ryze, tortily, frijoles, salsa, chili papricky a tak furt dokola. Tuhle kombinaci bezpecne dostanete ke vsem hlavnim chodum v Mexiku a to ve vsech regionech :)

Co nam ale tady nejvic chutna a cim se radi zivime:
1) jugo - alias dzusy z cerstveho ovoce, cerstvy pomerancovy je tak trochu nuda, sed, ale v nasem mesicnim testovani se na prvni misto dostala kombinace - cervena repa (betabel) a ananas (piña)- ma bajecnou barvu a vetsinou vam v ni to brcko stoji :)

2) tamales - nevypadaji na prvni pohled vabne, jsou to zahadne balicky z listu bananu nebo kukurice, barvy neprilis vyrazne. Ale kdyz je otevrete... bajecna vune uvnitr peceno-duseneho kureciho masa s tortilou, obcas s frijoles a ke vsem je tam pridana bajecna mexicka bylinka - chepicha. Vsechno se to zabali do listu bananu nebo kukurice, zalezi co mate po ruce a pak se to da varit do pary... mñam.

3) cokolada - tenhle mexicky vynalez, jsme ve Oaxace testovali casto, mistni horka nebo i studena cokolada cerstve pripravena je proste neco eño ñuño. V kramkach s cokoladou vam na miste cokoladu i umelou. Vydrzeli jsme se na to koukat asi hodinu a tak slozity proces to neni. Ale to kouzlo, kdyz vam z rozemletych bobu zacne vytekat ta znama husta hneda tekutina a kramkem zavoni vune kakaovych bobu, kakaoveho masla a rozemlete skorice a mandli... no co vam budu vypravet :)

4) smazene kobylky - chapulines - tak ty jsme ve finale neochutnali, chteli jsme ale nenasli jsme odvahu, i na trhu jsme uz skoro byli... ale ve finale zase zvitezila cokolada... copak budu jist brouky????

5) kava - konecne jsme objevili dobrou kavu - v San Cristobalu de las Casas se konecne kava podobala nam zname kave, vonela i mela stejnou konsistenci. Tady v Mexiku jinak sezenete jako kavu takovou svetle hnedou brcu....nic moc.

6) co nam opravdu nechutnalo, tak to byl mexicky pokus o vegetarianskou kuchyni. Ke smazene brokolici, dostat ryzi a vsechno zalit salsou, frijoles a k tomu tortily... Tak to byla kombinace jak od pejska a kocicky :) Oni to nemysli spatne - ale zakladni presvedceni mexickeho kuchare je, ze do kazdeho jidla patri papricky, fazole a ryze. I kdyby to byly bolonske spagety (taktez se stalo, to byl druhy a posledni pokus o vyboceni z mexicke kuchyne).

No tak tentokrat vam vlastne zadne recepty nenapiseme, protoze ingredience najdete jen v Mexicu. Na mexicke restaurace u nas zapomente, to je neco uplne jineho (asi jako "italske spagety" tady).

2 Comments:

At 15:39, Anonymous Anonymní said...

Ahojky,

pri cteni vaseho gastroterapeutickeho jsem pekne slintala - pri predstave tech bajecnych jidel s frijoles, ryzi a chilli :-)
Kazdopadne me zaujalo nebo zaujaly nebo zaujali tamales. Mozna by se neco takoveho dalo zkusit i v nasich podminkach - kukurice tu roste, kureci maso taky, parni trouba je taky k dispozici, jen ta bilinka chepiche by mohla byt problem...
Martine, co ty nato jako milovnik v parnich jidel?

Hladova Misa

 
At 18:40, Anonymous Anonymní said...

Ahoj labuznici,
pochopitelne, jak me znate, slintam nad bodem ad 3) cokoladu miluju. Horkou, ledovou i bilou :o) Stejne tak tortily s fazolemi a k tomu jemne palive papricky, kureci maso... jdu si uvarit veceri... zkrizim italske testoviny v cele s bazalkou s mexickymi fazolemi a bolonskou omackou, k tomu syr Madeland z Jiznich Cech, zdravi mlsna iv. :)

 

Okomentovat

<< Home