19. dubna 2008

Prvni dojmy z Guatemaly

Jak je videt z predchoziho prispevku, presunuli jsme se do dalsi zeme - do Guatemaly. Prechod hranice z Mexika nebyl pro nas az tak uplne tradicni, bus, neco malo prekladatelske a tlumocnicke prace na hranici pro nase spolusouputniky (prece jenom anglicky se na mexicke hranici moc nedorozumite). Pak nasleduje cesta lodi po rece Usumacintana - rece lacandonskych indianu. A ten prudky piscity breh - tak to je Guatemala.....a prvni vekslaci, meni se tu mexicka pesa za guatemalske quetzaly.

Quetzal je tu vubec dulezity - v prve rade je to posvatny ptak zijici v dzungli, v dalsi rade je to guatemalska mena v podobe desive pomackanych papirku, dale muzete za zasluhy obdrzet rad quetzala a tak dale. Je vsude - na obrazcich, znamkach, na zdech, na autech...

No a pak uz hranicni formality na guatemalske hranici, uplatek panu celnikovi - 40Q za osobu, tak to si docela vydela. Jenom pro porovnani - normalni obed poridite za 20Q. Panu celnikovi tam den co den dorazi kolem 50 turistu, tak to je na mistni pomery docela slusne. Hranice se od me minule navstevy trochu zmenila, uz to neni proutena budova, kde se davaji velka razitka, nybrz je to moderni betonova krychle, ve ktere hraje televize a venku pred budovou je stanek, kde se recykluji plechovky od Coca-Coly pomoci parniho valce na silnici. To se dela tak - nejdriv deti naplni pytel, pak se za velke slavy nastartuje valec a 2x pres pytel prejede ...a je zrecyklovano. Zbytek se vyhodi vedle do pole.

Co se nezmenilo od minula, je bajecna prasna silnice a mistni autobusy. Sbohem klimatizovane shuttle a busy Mexika, tady zacina "Chicken bus" reality show. Behem prvnich deseti minut jste cely obaleni prachem, protoze okna jsou otevrena a jako na potvoru nejde ani jedno zavrit. Ale nevadi, chteli jsme jet do Guatemaly a ta o prasnych silnicich je, stejne jako o barevnych Chicken busech, kde se mackate s mistnima po trech nebo ctyrech, jak to zrovna vyjde. Konec koncu je to po mexicke preciznosti v cestovani trochu zmena.

Po trech hodinach jizdy, konecne prijizdime na asfaltovou silnici, vsude kolem jsou obdelana policka - a to je proti Mexiku opravdu velka zmena, tam jsme o pole takrka okem nezavadili. A tady je obdelano kde co. Po ctyrech hodinach cesty jsme ve Flores, meste na jezere uprostred petenske dzungle, vsichni z nas se vrhnou na prvni bankomat, ale ten je vybiravy a bere jenom nejake karty. Nasi izraelsti pratele musi obehnout nekolik bankomatu, nez se jeden rozhodne jim vydat sumu 2000 Q, coz je maximum, ktere si muzete vybrat najednou. Je vecer, ospalo a u jezera se dobre popiji mistni drinky.

¡Bienvenidos a Guatemala!

0 Comments:

Okomentovat

<< Home