24. května 2008

Chacaltaya, Valle de la Luna a mistni krestanstvi

Nad La Paz zari do jasne modre oblohy bile stity okolnich kopcu (vetsina ma pres 6000 metru). Dalsi den jsme se v ramci aklimatizace vydali na kopec jmenem Chacaltaya. Je to kousek za mestem, autem to na nastupni misto zabere asi 2 hodiny po kamenite ceste a v zasade zavisi jen na odvaze ridice, do jake vysky s autem vyjede... cesta je misty pod snehem a to vite, zimni pneumatiky tu nikdy nevideli :) (Nas ridic byl sikovny a vyjel dostatecne vysoko.)

Pote uz je to jen kratky asi pulhodinovy vystup na vrchol ve vysi 5400 mnm. Krasne rozhledy a pry jeste krasnejsi noci... aspon rikaji mistni, co bydli o nejakych sto metry niz na horske boude. Zda se, ze jsme uz docela aklimatizovani - pri chuzi se ani moc nezadychavame. V udolich pod nami byvaly doly - tezi se tu leccos a horska jezera jsou rudami zbarvena do uzasnych barev - syte cervene, divoce zelene a cerne. Na vrcholu kopce stavime maleho snehulaka a hura dolu!

Odpoledne vyrazime do udoli Valle de la Luna - je to udolicko plne bizarnich tvaru z horniny rozemlete desti - spousta vezicek, kanonku a tak... o hodne zajimavejsi je ale povidani s mistnim pruvodcem, ktery nam konecne vysvetlil, jak je to tu s tim krestanstvim: no, ve skole nas uci o Jezisovi a tak, takze papirove jsme krestane... ale doma samozrejme nikdo nepraktikuje a vsichni uctivaji mistni bohy... tedy kazde misto ma sveho boha, ale nejpopularnejsi je Pachamama (matka zeme, v kostelech prevlecena za Marii) a pak domaci skritkove. Obetuje se leccos - misto coca-coly, kterou obetuji ve Stredni Americe, se tady samozrejme obetuje primo listi koky, ktera tu roste vsude a zvyka se denodenne.

Take misto, kde bydlime, je uprostred carodejnickeho trhu - prodavaji se tu vsechny suroviny pro obetovani, zahaneni demonu, leceni atd. Caje, koka, amulety, bylinky a take susene mrtvolky nenarozenych nebo cerstve narozenych llam. Ty se obycejne zakopavaji do zakladu noveho domu, aby ho chranily. Ulici to pekne voni a jeste jsme to nestihli poradne prozkoumat...

Mimochodem - proc se llama jmenuje llama? Protoze kdyz dorazili Spanele, ptali si mistnich ukazujice na nezname zvire: "Como se llama?" (jak se jmenuje?). A mistni opakovali "llama? llama?" (jmenuje, jmenuje). A tak je z ni llama.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home