12. června 2008

Den bez aut po bolivijsku

Z Potosi jsme se chteli dalsi den presunout do nedalekeho mestecka Sucre. Je to krasne kolonialni mesto, same vystavni bile vilky s patiem, kostely, konventy atd., mimochodem take hlavni mesto Bolivie, ackoli podle pruzkumu vzdelanosti to vi asi jen polovina obyvatelstva. Tesili jsme se po delsi dobe na kratkou jizdu po asfaltove silnici, je to asi jen 2 hodiny, cca 150 km...

Jenze jsme zapomneli na jednu popularni tradici - nejen tancem je tu clovek ziv, ale take dopravnimi blokadami. Kdyz se nekomu neco nelibi (a to je pri soucasnych akcich jejich prezidenta Eva docela caste), vyjde do ulic a zablokuje dopravu. Takze v den naseho odjezdu uz vic jak 24 hodin byly vsechny hlavni vyjezdy z Potosi a vjezdy do Sucre zablokovane kamiony napric silnici... Po chvili hledani nachazime taxik, ktery je ochotny nalozit 4 lidi a vydat se do Sucre okrajovymi cestami, na kterych blokada neni... a tak namackani v aute projizdime carokrasnou krajinou po peknych polnackach a rikame si, ze ty mistni Toyoty jsou opravdu zazrak, ze tohle zachazeni vydrzi :) Po necelych 4 hodinach a nadhernych vyhledech ze srazu nad Sucrem dojidime stastne do hlavniho mesta. Zajizdka po polnackach rozhodne stala za to, videli jsme mnohem vice z mistniho kraje.

Dalsi den jsme ze Sucre vyrazili na vylet na kolech a ejhle - k blokade kamionistu se pridala i mistni doprava, takze cele mesto je i uvnitr zablokovane autobusy stojicimi napric ulicemi... pro cyklisty raj. Zadny hluk, zadny smrad, zadni ridici nas netlaci do prikopu, a my se projizdime a projizdime... nadhera. Tak takhle vypada "Den bez aut" v Bolivii.

Ted uz jen po tydnu stravenem v Sucre pilovanim nasi spanelstiny cekame, zda se nam zitra podari Sucre opustit. Misti blokada sice skoncila pred par dny, ale zase zacala opet Potosi - a bohuzel timto mestem budeme muset projet... a protoze stavkuji hornici, ktere nedokaze rozehnat ani policie (policie je totiz vybavena pouze slznym plynem, kdezto hornici maji jednak masky, a druhak maji volne dostupny dynamit, ktery pri svych stavkach s radosti hazi do kordonu policistu), uvidime, zda nebudeme muset letet :)

0 Comments:

Okomentovat

<< Home