9. dubna 2009

Sinai

"To uz zase jinde jsme, je to jina vesnice," jak se rika. Sinai, to uz neni tak uplne Egypt - na pobrezi Rudeho more vyrostla spousta turistickych oblasti. Nektere jsou straslive - plne hotelu a turistu, co hotel opusti tak maximalne na plaz - jine mene...

My jsme zamirili do hippickeho mestecka Dahab - prijemne smesice egyptskeho a zapadniho. Mestecko je stale jeste male a zamerene hlavne na batuzkare, takze slava :)

Pres azurove modre more je videt svetle ruzove skaly hor v Saudske Arabii, v noci nad hlavou hromada hvezd a od kafe a sisy se to vazne pekne pozoruje. V mori je nespocetne krasnych koralu a rybicek - spatren napriklad oranzove pruhovany Nemo, nekolik perutinu (ve vode vypadaji jako krasni pestri ptaci, skoda jen, ze se nedaji pohladit - jedovati), stone-fish a velikanske mureny, co se schovavaji smotane uprostred koralovych ostruvku... na potapeni krasna oblast, priste si odtud vyrazim jeste i do parku Ras Muhamad na jihu, kde je pry hodne zelv a zraloku.

Pres den jsem objevoval okoli z hrbetu arabskych koni. Klisnicka Kleopatra byla dobre trestidlo, ale jizda cvalem na nekolik kilometru po plazi za zapadajiciho slunce se da tezko srovnavat s necim jinym. Holt nejhezci pohled na svet je a bude z hrbetu kone. (Evropskym konim se tu smeji a rikaji o nich, ze jsou astmatici, protoze nevydrzi bezet vic nez par kilometru... to se vam na mistnich raketach opravdu nestane - nekolik kilometru cvalu s nimi ani nehne :))

Jedne noci jsem se vydal vylezt na kopec Sinai - ten, co tam Mojzis dostal svych 10 Prikazani. Nahoru vede pohodlna cesticka, a kdyz se mi podarilo odpojit od vsech skupinek miricich na vrchol, slo jit uplne sam. Tolik hvezd jako tam asi nad hlavou jen tak neuvidim. Vsude tma, nad hlavou jen hvezdnate nebe, kolem ticho, poust a skaly a na vrcholku cekani na vychod slunce... Prikazani jsem zadna nedostal - asi dobre, buhvi, co by z toho zase bylo :)

0 Comments:

Okomentovat

<< Home