9. dubna 2009

Al-Kahira - neboli Vitezna

Kahira je necekane rusne mesto. Puvodne jsem sem ani nechtel, ale kdyz uz to tak dopadlo, je ji potreba trochu prozkoumat. Zije tu asi 24 milionu Egyptanu a je to mesto plne kontrastu. Na jednom miste stoji luxusni hotely a o dve ulice dal uz se prochazim blativymi ulickami s domky slepenymi z veprovic, kde se tisni povozy tazene osliky a decka si hraji v blate. Po ulicich Kahiry jezdi divoka smes starych cernobile natrenych aut Lada slouzicich jako taxiky, minibusu, oslich povozu a modernich aut. Cary na silnici jsou v zasade na okrasu a i svetla na krizovatkach jsou brana pouze jako doporuceni. Nicmene vsichni ridi docela pozorne a vzajemne se hlasitym troubenim upozoruji na svou polohu, takze srazku jsem zadnou nevidel. Prechazeni ulice chce trochu cviku, ale i to se da zvladnout :) (Naopak u nas me ted trochu obtezuje nutnost dojit az k prechodu a uz vubec si nedovedu predstavit, jak bych u nas v Praze prechazel Jizni spojku.)

Zato uz vim, jak se citi negramotni - arabske pismo jsem se pred cestou naucit nestihl, takze ted je jen a jen na me fantazii, co se za spoustou ozdobnych klicek muze skryvat za texty. Nicmene vetsinu potrebnych obchodu (nove tricko, zubni pasta, opalovaci krem, jidlo a voda) nakonec dopatram v blizkem okoli a po chvili smlouvani je nakoupeno.

Do Kahiry se krome prace (Egyptane) jezdi za pamatkami (turiste). Vydal jsem se za pyramidami v Gize - no vypadaji jako na kazdem obrazku, ale stejne me prekvapilo, jak strasne jsou velike. Takova hromada kameni kvuli pohrbeni jednoho faraona - to je tedy vazne mela. Do konce 19. stoleti byly jeste oblozene lesklym mramorem, ale pak si ho vypujcil jeden z mistnich sultanu na svuj domecek a uz ho nevratil. Sfinga je oproti pyramidam docela malicka - ma sotva 20 metru na vysku, a tak vypada jako takova mala kocka v pousti...

V Egyptskem muzeu v centru se zase da videt spousta starovekych vecicek a predevsim hromada sarkofagu a nejake mumie. Muzeum jsme navstivili s kamaradkou z Kolumbie a oba jsme se shodli na tom, ze sarkofag vlastne neni nic jineho, nez obri matrjoska - uplne uvnitr je mumie, pak pekny zdobeny sarkofag (jako treba ten zlaty Tutanchamonuv) a pak nekolik dalsich kamenych. Mozna by prodej matrjosek ala Tutanchamon mel v Egypte u turistu uspech :)

Druhy den rano vyrazim na nadrazi nakoupit listek na nocni vlak do Asuanu... prekvapive se to dari na prvni pokus a jsem zvedavy, jak bude vlak vypadat. Denni 2. trida pusobi indickym dojmem - predlouhe vlaky nacpane az po strechu a lide pretekajici ze dveri a okynek.

Protoze Egypt byl take jednim z prvnich mist, kde se poradne uchytilo krestanstvi, ma i Kahira jednu moc peknou cast - Koptske mesto. Cela je uzavrena za hradbami, prochazim se uzkymi stinenymi ulickami, z kostela vychazi recky pop s fousy skoro az na zem, a na hrbitove je zajimava kombinace reckych krestanskych krizu s arabskymi napisy. Holt multikulturni mesto, jak ma byt.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home