14. dubna 2006

Velikonoce po spanelsku

Mozna jste to videli v televizi. My na vlastni oci. Velikonoce se tu slavi jinak. Kluci tu nehoni holky s pomlazkou. Holky nedavaji klukum malovana vajicka. I kdyz tenhle zvyk se jednomu hospitalerovi z Valencie moc libil, kdyz jsem mu to popisoval. S usmevem pritakaval a rikal sí, sí, retorno (odplata).

Misto toho ulicemi chodi pruvody lidi v zelenych, cervenych a bilych kapuckach, jen s otvory pro oci. Ty bile jsou strasidelne, protoze vypadaji jako ku-klux-klan. Nosi velke krize a vlecou alegoricke vozy se sochami Jeziska, panenky Marie a dalsich oblibenych patronu. Vozy dustojne projizdeji s pruvodem krivolakymi ulickami mesta a straznici zastavuji dopravu. Obcas se nejaky vuz napoprve do ulicky nevejde a musi se couvat, ovsem vse se deje stale velmi obradne. Za vozy jde mistni kapela plna bubeniku, trubacu a dudaku... a hraji smutne i vesele. Nejveseleji hrali, kdyz se vuz nevesel a muselo se couvat. A bubnuje se a bubnuje. Ucastni se vsichni. Jen detem obcas palicky zaleti do davu.

Jen nevim, jak budu v pondeli vysvetlovat, proc Janu honim s pomlazkou. Pochopi to straznici? Tak vinsuju vesele Velikonoce vsem do Cech a na Moravu - a nezapomente si zopakovat velikonocni rikacky!

Martin.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home