24. března 2006

El Camino del Sur

Tak muzu hrde prohlasit, ze ke dnesnimu dni za sebou mame cca 350 km peskochuze, takze nam uz zbyva jenom nejakych 700, coz uz se v zasade da :) Pro ty, co nevi, co Camino znamena, tak je to vlastne takovy trek nebo pout od mesta k mestu, lemovany pamatkami - vetsinou, protoze zalezi na tom, odkud vase Camino vychazi. Podle stare krestanske tradice se ma jit z domova (nadsencum muzeme rici, ze je vyznaceno jak od Berouna - vede pres Cham a dale na jih, tak z Brna - vede pres italske Benatky a pak na zapad). Vetsinou se ale chodi Camino jen po Francii a Spanelsku.

No a jak to asi tak vypada? Prakticky je to takova pekna stopovaci hra, na kterou potrebujete Credencial - papirovou skladanku, kam vam ve mestech a tak ruzne davaji razitka, mapu - tu dostane ve vsech turistickych centrech (jedinou vyjimkou je asi Andalusie - pro ne je Camino trochu nezajimave - je to krestanska cesta a ta se do zeme s arabskou historii moc nehodi, nicmene zde existuje neco jako Ruta del Califato, ktera vede z Granady do Cordoby a v zasade se s Caminem shoduji). Pak potrebujete neco na sebe a neco do sebe - ale to koupite cestou, kazda mistni hospoda vam po vetsinu dne nabidne nejake bocadillo alias sendvic.

Denni rezim poutniku. Rano vstanete v nejakem albergue (je nekolik typu - privatni, kde vam nekdy i prsi do postele, nekdy je to zalezitost obce - to jsou pak prestavene stare budovy, nekdy spite v kobkach mistniho klastera - mistni bodri knezi vas radi uvidi na spolecne veceri, nekdy spite na mistni radnici v zasedacce na zinenkach). Nebo taky muzete spat pod olivou - ale to moc poutniku nedela. No a pak se jde tech dvacet ci tricet kilometru krajinou - mijite mistni pametihodnosti, slezate mistni hory, podivujete se krasam sveta nebo jdete treba taky po silnici - zalezi na kraji a tradici. Cestou ochutnate mistni dobroty a vecer s ostanimi poutniky jste v albergu a susite spolecne nad jednim topenim ponozky, protoze cely den lilo jako z konve :) A v noci vsichni funi, chrapou a vydavaji spoustu roztodivnych zvuku, aby rano zase s usmevem vstali a vydali se o dalsich x kilometru dal - tak to je camino se vsim vsudy. A jazyky, kterymi se tu domluvite? Spanelstina - ta predevsim. Pro ostatni poutniky take nemcina a francouzstina a obcas anglictina :)

Ale v zasade - kazda spravna pout meri jen 30 cm - a vede z hlavy do srdce. To ostatni jsou jen kulisy.

Jana a Martin

2 Comments:

At 20:59, Anonymous Anonymní said...

Ahoj Jani, snad Te tam v te dalave nekde potka nas pozdrav k narozeninam. Uzivejte kras, tady uz snad taky nastalo jaro, takze do kratas a do prirody! Zdravi Luca, Renda a Vitek

 
At 21:14, Anonymous Anonymní said...

Ahoj Jani, všechno nej... k narozeninám Ti přejí Bártíci.

 

Okomentovat

<< Home