19. března 2006

Granada: staricky Albaycín a reseni bytove situace po Gítansku

Granada neni samozrejme jen sultanuv barevny palac se zblunkajicimi rybnicky a vodou tekouci vsude, kde si ji dokazete predstavit. Zapomneli jsme na ten druhy kopec naproti.

Albaycín, to je tajuplne stare arabske mestecko, plne spletitych ulicek. Nikdy nevite, kde se najdete - zato bezpecne poznate, ze tenhle vonavy obchudek s marockymi lucernickami, arabskym pecivem, barevnymi koberci a kdovicim jeste mijite uz poctvrte. A obchudku je tu pozehnane. Tajemny svet vuni, barev a arabske kuchyne. Nastesti pro nas! Neb Spanele samozrejme veceri pred osmou vecer nedelaji... ale nasi mili Arabove nas vzdy zachranili.

Kousek za Albaycínem (jiz tehdy luxusni ctvrt, neco jako Stare mesto v Praze) zili Gítanos - u nas bychom rekli Cikani. Co delat - hypoteky nebyly, cihly drahe, mamo, kde budeme bydlet? I vzniklo Sacromonte - kouzelna ctvrt domecky vydlabanych do skaly. Cihel netreba, staci lopata a krumpac. A vznikaji krasne bytecky s mnoha mistnostmi, hezky ve svahu s krasnym vyhledem na al-Hambru. A dnes? Nory se stavaji luxusnimi obydlimi - a lide se sem stehuji.

Obe ctvrti na obzoru pekne ramuji zasnezene vrcholky Sierry Nevady, ktere nam byly spelecniky jeste nekolik dni daleko za mestem...

Martin

0 Comments:

Okomentovat

<< Home