24. března 2006

Mérida - mesto Rimanu, archeologu a capu

Vitejte v hlavnim meste casti rimske rise - zvane Lusitanie, pokud jste si jako ja mysleli, ze Lusitanie lezela hluboko na vychode, tak jste se stejne jako ja mylili. Lusitanie byla jednou ze zapadnich provincii a lezela primo v dnesni Extremadure. A jmeno Merida je prosta zkomolenina nazvu Augusta Emerita. Rimane tu vladli asi 600 let a za tu dobu tu milym Spanelum nechali spoustu pamatek. Takze zatimco Andalusie je hrda na svoje arabske pamatky a predky, Extremadura se pysni bezpoctem rimskych pamatek a proste kdekoliv tady kopnete do zeme, tak na vas doslova a do pismene vypadne kus historie.

Takze jdete do sklepa s tim, ze vyskladnite ty stare pomerance... a na zemi objevite rimskou mozaiku. Rychle ji zahrnete nejakym svinstvem, protoze kdyby vam na to prisli, tak sem zacnou chodit turiste, a mate po sklepe. Reknete si, ze rozsirite koupelnu, a vypadne na vas zazdeny rimsky sloup, co sem vhodne misto cihel pouzil vas sporivy dedecek. A zase - kdyby to uvidel soused, co je archeolog, tak je to prusvih.

Opravdu - Merida je Rimanu plna. Divadlo, stadion, arena, kilometr dlouhy most pres reku, nejakych 8 kilometru akvaduktu (muzu to tak nechat?)... myslim, ze se tu v te dobe nemuselo zit spatne. Akorat dnes, kdyz chcete postavit neco noveho, musite budovu umistit na vysoke sloupy (stavite vlastne od 1. patra vys), aby pod budouvou mohli nerusene smejdit archeologove. Jedine capum je to uplne jedno - ti vyuzivaji vsechny ty stare sloupy na sva hnizda a vesele si klapaji zobakem.

Jana a Martin

0 Comments:

Okomentovat

<< Home