14. dubna 2006

Maratón v zemi Ix-ú

Probehli jsme nas prvni maraton. Zacalo to tim, ze jsme dorazili z nudne placky kastilske do bodre zeme galske. (Kastilie nam k srdci moc neprirostla - povysene chovani mistnich - zajimalo by me, na co jsou tam tak straslive hrdi. Ono krome toho, ze kdysi vladli Spanelsku, tam toho zas tak moc neni.) Ale zato Galicie! Zeme cesticek mezi kamennymi zidkami a hlubokych dubovych lesu. Slunce se normalne schovava, kde muze, chvili prsi a chvili ne (my jsme ale meli stesti a 3 dny ani kapka). Na kazdem kopci mezi vresem dolmeny - no uplne jako z Asterixe a Obelixe. Ono se tu take vsechno musi jmenovat na "x", aby to bylo spravne gallego.

No puvodne jsme chteli jen vystoupat na hory. Ale pak prisel ten dobry obed v puli trasy s mistnim skvelym vinem... a podivny napad, prelezt ten kopec jeste dnes. Vino nas neslo vzhuru az do 3/4 maratonske trate, kde nas cekal bar El rincón del Peregrino (neco jako Na rohu u poutnika). A v baru - dalsi Gal jak poleno. Chlapik 2 m, 120 kg, bodry pohled a fousy az na prsa. Byvaly hippie. Vsude v baru pribite na zdech a na strope male muslicky se jmeny poutniku, kteri tudy uz prosli pred nami. (Taky nam jednu pripichl.) Kdyz zjistil, ze se s nami da mluvit spanelsky, zacala prehlidka mistnich napoju. Vino... jeho vlastni liker z bylinek... mistni palenka. Nedali jsme se zahanbit a predstavili zemi moravskou nasi domaci merunkovici. Pan se ukazal jako znalec a s obdivem v ocich nam zacal nalevat z dalsich tajuplnych lahvi. (Delat vlastni alkohol je tu stejne jako u nas bez povoleni nelegalni - a stejne jako u nas se to vsude deje.) Stejne se to vsechno vypije tady, lahve nesmi opustit Galicii.

Pripadali jsme si trosku jako u druida Panoramixe - a zakoupili jeste 2 male lahvicky jeho kouzelneho bylinkoveho napoje. Jedna dala kridla nasim noham (a myslenkam) a prenesla nas pres posledni ctvrtinu maratonske trati, druha jsme o nekolik dni pozdeji pripili svatemu Jakubovi v Santiagu.

Martin

PS: Uz chapu, proc v kazde dalsi vesnici na ceste od Rincón del Peregrino byla na vesnicke nastence vyveska s tim, ze je otevrena nova lecebna alkoholicka skupina. Ale nas nedostali :)

0 Comments:

Okomentovat

<< Home