31. března 2006

Spanelska dieta

Tak kdepak knedliky a zeli pratele. To tu neznaji. Ale zato vam vsude nalozi vrchovate misy salatu (ensalada mixta) plne zeleniny. Pokud ovsem do zeleniny pocitate i tunaka v jakemkoli (ale ne malem) mnozstvi. Ryba totiz neni maso, jak vi kazdy Spanel, ale ovoce. Proto si musime obcas davat pozor, aby to morske ovoce v taliri neprevladlo - ani jeden nemame radi boj s chapadly a prisavkami vsech moznych potvurek na taliri. Takze zakladnim pokrmem na nasich cestach se stava ensalada.

Jak jste asi pochopili, slovo vegetarian povazuje kazdy Spanel za urazku. Bezmase jidlo (az na uvedeny salat s tunakem) zde neexistuje. Zato si muzete pochutnat na vybornych susenych suncickach z Iberskych vepriku. To jsou takova roztomila cerna prasatka, ktera vidite volne pobihat po trave v ridkych dubovych lesich. Sbiraji tu dobroucke zaludy. A kdyz je vysbiraji, pastevci je zase zazenou do dalsiho duboveho lesiku, a prasatka tlousnou a kulati se... Tak az budete ve Spanelsku, nezapomente na tradicni Jamón - moc dobra vec. Bohuzel k tomu vsemu vzdycky dostanete misu sic vybornych, ale stale stejnych hranolek. Po mesici spanelskych menú del día nebo polevek ze sacku jsme byli opravdu radi, ze se v jednom albergue dalo varit v poradne kuchyni a oslavilili jsme to vlastnorucnimi spagetami.

Olej, olej a zase olej. To je zaklinadlo zdejsi jizni kuchyne. Olivy rostou vsude, olej se leje do vseho. Jen do piva a do vina ne. Ale do chlebu, bagetek, salatu, bramburek, vsude... a jde nam k duhu. Lecim se ze zavislosti. Zacinam pocitat, na kolik nas prijde poslat barel kvalitniho oleje do Cech. U nas je desne drahy. A tady si muzete vybrat i rocnik.

Zdejsi kuchyne se propaguje na kazdem rohu slovy Dieta Mediterránea. Olejem preteka. Cim mensi a zapadlejsi mestecko, tim lepe se o vas postaraji - jako u maminky - a nedovoli vam odejit. Rozhodne ne bez moucniku (asi 5 variant) a kavicky. Ne drive, nez v 11 vecer. A neodejdete. Odkulite se. Tak si dejte pozor. Jit tu na veceri chce celeho cloveka a trenovany zaludek.

¡Qué aproveche! Hasta la vista, Martin.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home