25. dubna 2006

Urbasa - hora baskickych duchu, demonu a skritku

Na radu pamplonskych odborniku jsme se vydali na nas prvni opravdovy horsky vylet na stolovou horu zvanou Urbasa, lezici pobliz reky Urederra. Mistni nazvy jsou kouzelne, pri vysloveni kazdeho z nich mate opravdu pocit, ze carujete. Tridenni trek po teto kouzelne stolove hore byl opravdu povznasejici, objevny, mokry a suchy zaroven - a s dobrym koncem, presne tak jak to pohadkove hory umi.

Povznasejici - vapencova kra je vyzdvihnuta asi 800 m nad reku, super!, jasate, kdyz jedete kolem autobusem. Super, povzdechnete, kdyz vidite to prevyseni na par metrech, vsechny cesty nahoru vedou zig-zagar (to je opravdu spanelske sloveso :)) a takrka kolmo. S jidlem na tri-ctyri dny opravdu lezete skoro po ctyrech, ale vylezete. A pak uz jste tam - na 200 km ctverecnich, kde krome bukovych lesu plnych kamenu porostlych od hlavy k pate mechem, dolmenu, skritku, ovci, krav a koni cinkajicich do mlhy zvonecky nikdo neni. Jenom cesty, cesticky a pesinky, vedouci od jednoho kolmeho srazu ke druhemu.

A znovu povznasejici, skoro letajici - to kvuli desitkam orlu a supu (jak tvrdim ja), kteri se vam letaji nad hlavou, obcas tak blizko, jen se jich dotknout.

Mokry i suchy zaroven. To mate tak - tady kdyz prsi, a prselo tu poradne (az se nam kroupy odrazely od hlav a na chvili promenily krajinou v zasnezenou), tak se vlastne nic moc nedeje. Hora vsechnu vodu vsakne a jen tak nevyda, coz je dobre pro putovani - nejsou tu moc kaluze :), je to dobre i pro kempovani - nemusite hloubit kolem stanu kanaly. Ale na prechod to az tak super neni, proste tu neni voda, i kdyz je vsude kolem zeleno. Jeste ze tu aspon pro pasouci dobytek jsou vyhloubene sem tam studny na destovou vodu, ktere abys pohledal s mapou a buzolou.

Objevny - to kdyz hned prvni vecer pri ukladani do spanku zjistite, ze do tropika proste kape a venku leje a leje, chata na dohled zadna, mokre ovce vam rano stoji takrka u tropika s jasnym vyrazem "vezmete nas dovnitr?". To se ve vas pak projevi cesky smysl pro improvizaci, vytahnete lekarnicku a z ni onu bajecnou izolacni folii na baleni smrtelne ranenych, do ni zamotate oba spacaky a hura slava - uz vam do postele neprsi. Pravda ma to mouchy, nekdo musi obcas vodu z folie vylit, ale v zasade, dobre! Takze nepodcenujte lekarnicku a folii uz vubec!!

Hora bajecna, kouzelna a tajuplna, se skvelymi vyhledy a takrka bez lidi. No nejedte tam!

Jana

0 Comments:

Okomentovat

<< Home