28. září 2009

Kutaisi a Tsakaltubo

Po horach mirime do gruzinske niziny, do jednoho z nejstarsich mest sveta - do Kutaisi. Kdo zna recke baje a povesti, tak zna Jasona a jeho bandicku Argonautu, co jeli pro zlate rouno sem do Kolchidy, no a hlavni mesto Kolchidy je prave Kutaisi, teda aspon se to rika. Mestecko - male gruzinske, provincni, s velkym parkem, hradem, kostely, zidovskou ctvrti, zbesilou dopravou, nezbytnymi "chacapuri" - plackami se syrem. Po dlouhe dobe navstevujeme restauraci a davame si pizzu... dobra, gruzinska, takova oblozena chacapuri :) Jinak nic specialniho, mame super bydleni, kde po vecerech mastime s majitelem bydliku domino - konecne se nam to jevi jako zabavna hra, sjedeme spolecne take americke beckove filmy tlumocene do rustiny... parada. Nas mily pan domaci nam udela pohledovy a bankovkovy test a samozrejme rika, ze byl v Cechach - tentokrat v posadce v Milovicich. Ceska mesta ma zmaknuta a jako obvykle se mu tam libilo :)

Kolem Kutaisi se da jet za a) na kostely - to uz nechceme, videli jsme moooc kostelu a uz ted nevime, ktery je ktery :(; za b) se da jet do jeskyni a na stopy dinosauru; a za c) se da jet do vyhlasenych lazni Tsakaltubo.

Volime treti variantu a vyrazime vstric lazenskym zazitkum. Marsrutka nas hodi k necemu co nam pripomina klasickou lazenskou kolonadu, tak vystoupime a jdeme se toulat parkem, zkratka "guljat v parke". Po asi 15 minutach prochazky po zarostlych kolonadnich stezkach, dorazime k velkemu sanatoriu, zdalky vypada, ze by tam i mohli bydlet hoste. No zblizka se situace vyjasnuje, pred sanatoriem se pasou kravy, slepice, jenom kone jsme nevideli. Vsechny balkony jsou zastavene tak, aby vznikla dalsi mistnost - inu tak jak to umi jenom Gruzinci. Pred domem na improvizovanem stole masti panove vrhcaby. Pripadame si jako Japonci, celi konsternovani fotime, tak tohle jsme necekali. Pro ty malo predstavive - vezmete si karlovarsky Pupp, nechte ho 20 let bez oprav, na kazdy balkonek pridelejte papundeklove nastavby a pred to cele dejte nekolik krav a slepic. Fontanky prosim vypnete a nasypte do nich odpadky. Tak takhle zhruba dneska vypada sanatorium Sachtor. U vchodu potkavame mileho pana, ktery
nam celou situaci objasnuje, ano jsme spravne ve slavnych laznich jenom uz sem nejezdi moc lazensti hoste a v sanatoriich bydli bezenci. Dekujeme, prejeme stesti a jdeme dal.

Martin se chce v laznich vykoupat, tak jdeme hledat bazenky :) A nakonec
- nachazime funkcni lazenske budovy, nejvetsi je "Istocnik 6", vchazime dovnitr a ocitame se v dobe zavodnich rekreaci ROH, nad vchodem sviti vsechny nazvy sanatorii, u recepce sedi nekolik pani, ktere si vas nevsimaji, nekolik hostu ceka na proceduru. Ptame se po moznosti koupacky, pani nas vede po cervenem koberci do zakulisi a ejhle bazen, maly na cviceni, krasne vykachlikovany, mohli bychom se honit v nem do kolecka. S diky se loucime a ve vstupni hale nas odchyti hlavni doktor, vytusi, ze nas na proceduru nenalaka a tak nam aspon jako bonus jde ukazat Stalinuv bazen... pekne, na dne mel vykachlikovane moc pekne rybicky. No po par hodinach pobytu zde mesto s ulevou opoustime, nicmene kdyby nekdo potreboval dobre exteriery pro pekny film po nejake katastrofe - tak mam dobry tip.

Jana

0 Comments:

Okomentovat

<< Home