28. září 2009

Gori a Muzej Stalina

Nas prvni vylet s Honzama vedl do Gori, celi rozespali z letiste, po ranni kave od babusky, jsme se vydali na "autobusove nadrazi" alias "rozjezd marsrutek".

Na cedulich v autech napsana gruzinsky konecna mista a tak se nakonec rusky prohadame k te spravne marsrutce (minivan pro vicero osob upraveny pro pojezd po gruzinskych silnicich). Nalozime se a po peti minutach spime, jenom ve spanku vnimame rychlost vozu pekne sladenou s rycnou a temperamentni muzikou, jo to je aspon jizda, akorat mam dojem, ze by nas ridic potreboval jeste nejaky svuj vyhrazeny pruh... Jsme v Gori... no mestecko ma sve lepsi casy za sebou... ty stalinske a urcite ma i lepsi casy pred sebou. Pruvodce mluvi jasnou reci - Gori - mesto narozeni Iosifa Vissarionovice Dzugasvilliho znameho jako Stalina - navstivte muzeum a mistni hrad. Cinime jak pruvodce rika, tak nejdriv to muzeum...

Po siroke ruske tride projdeme kolem obrovskych budov mistnich uradu a klasickeho sovetskeho "Restaurantu Inturist" a pak se v pulce ulice objevi naznak drivejsiho parku... dnes z nej uz jsou jenom vyschle fontanky, polamene mustky a neosetrene stromoradi a na konci Muzeum Stalina. Koupime u mistni vojandy listky, prohledneme si Dzugasvilliho rodnou chaloupku, trochu pripomina "Betlem". Bavime se predstavou stalinskeho betlema - uprostred Josif v kolebce a zprava na nej dycha Lenin a zleva treba Trockij. Z cele chudinske ctvrti zustal jenom tenhle jeden baracek, kolem nej postavili dalsi dum a celou ctvrt zbourali... pro muzeum... Vlevo pak uvidite i Stalinuv vlakovy vagon. Tak vzhuru do monumentu.

Obrovska hala, obrovske sochy, prehled historie vzniku SSSR, o zivote a rodine Stalina, pruvodkyne sama hned na zacatku prizna, ze tady uvidime jenom ten pozitivni obrazek Stalina, takze nic o gulazich, cistkach a tak. Prakticky o tom vi, ale do konceptu muzea to nevcleni... Predposledni cast budovy tvori sbirka daru Stalinovi k narozeninam, ano i ceske dary jsme tam nasli... krasnou vazu jsme poslali :-)

Martin: Navstevu muzea po tydnu a neco doplnila z te druhe strany poutava kniha The Forsaken: An American Tragedy in Stalin's Russia od Tima Tzouliadise, jez popisuje stalinsky rezim od 30tych let az do konce let 70. A veru je o cem si pocist. Cetl jsem ji celou noc... A asi si budu muset precist i toho Solzenicyna.

No a pak uz jenom prvni gruzinska restaurace, saslik, polevka a rada jinych veci, pivo dobre... vino nic moc. A pak vylet na hrad, z nehoz jsou videt uprchlicke tabory v okoli Gori.

Jana

0 Comments:

Okomentovat

<< Home