28. září 2009

Jizni Gruzie – Mtkvari

Po navsteve rozborenych mest jsme zamirili smerem na jih – do Jizniho / Nizkeho Kavkazu na hranici s Armenii. Krajina se stava zase hornatejsi (slava, ta placata nizina uprostred Gruzie uz mi lezla na nervy) a po dni cestovani rozhrkanymi marsrutkami po deravych cestach a nekolika kavach na zastavkach dojizdime do udoli reky Mtkvari. Je tu mala vesnice a pod vesnici lodge, ktery tu loni postavila svycarska rozvojova organizace. Ubytovadlu sefuje 40lety Sergo a jeho mila zena. Dal tu maji skvele male trojbarevne kote a spoustu krav, nekolik koni atp.

K veceru se zatahuje a vypada to na dest – a vida – za chvili dorazeji od pobrezniho mesta Batumi i nasi znami Belgicane, kteri s sebou vozi dest :) No to jsme ani necekali... Vecer travime povidanim s dedeckem, ktery ma Evropu rad – vzdyt ma take diplom za to, ze v 56. bojoval (vitezne) v Madarsku. Tak to tady holt chodi – do Evropy jela vetsina mistnich na vylet spis v tanku.

Dalsi den se vydavame prozkoumat okoli – je posete pamatkami – hned nad rekou je stara pevnost, pres kterou vedla hedvabna stezka. O nekoli kilometru dal je neco, cemu jsme rikali hovnivali udoli – z nepochopitelnych duvodu je jich tu strasne moc, Brahm je z nich jako milovnik prirody cely hin a vsechny si foti... a pak uz dochazime k prastare pevnosti Vardzia, ktera je cela vytesana do skaly. Skala vypada jako emental, nektere vstupy jsou krasne zdobene ornamenty, mezi ruznymi castmi vedou ve skale dlouhe tunely a uprostred pevnosti je vytesany opet nadherne pomalovany kostel. Nejakou tu hodinku stravime prolezanim tehle uzasne pevnosti, kde sveho casu zilo pres 3000 lidi (dnes uz jen 5 poslednich mnichu). Z jeskyni vede dolu do udoli po domacku vyrobena lanovka na vytahovani zasob, tak se bavime predstavou, jak by po ni mohli mnisi radostne sjizdet dolu do reky :)

Po navratu travime vecer s Sergem, ktery je na rozdil od sveho tatinka po pullitru vodky ze vsech nejchytrejsi a vsechny poucuje, ze jejich zpusob zivota je ten spravny a ze tomu v Evrope vubec nerozumime. Jesteze nam aspon netvrdi, ze jsou v Evrope (v Tbilisi v tomto smeru ovsem maji jasno a nad kazdym uradem vlaje krome gruzinske vlajky i vlajka EU). Nakonec zabere az argument, ze kdybychom zili vsichni jako on, tak mu tam zadni turiste neprijedou... No jo, kluturni rozdilnosti...

Martin

0 Comments:

Okomentovat

<< Home