6. května 2006

Kuzelky po Aragonsku

"Horolezci, horolezkyne, horolezcata nelezte na skalu co je hodne vysoka..." tak presne to jsme si zapeli, kdyz jsme po hodinovem pachteni se vypachtili nahoru na nejvyssi z kuzelek. Po mnoha mrazivych nocich jsme se totiz rozhodli prozkoumat dalsi cast severniho Spanelska... Jak pravil pruvodce - Pyreneje jsou plne zelenych udoli, oblast pod nimi je pro zmenu sucha jako troud... takze jsme zamirili do sucha a horka.

Jeden by nerekl, jak se krajina rapidne zmeni behem necelych sto kilometru. Nicmene zpet ke kuzelkam - spanelsky Los Mallos de Riglos je skupinka zvlastnich skal v pomerne dost vyprahle krajine. Kdyz jsme se o nich nekde zminili, tak se mistni zasnili se slovy "hmmm, bonitos, superbonitos"... no a taky to tak bylo.

Jasny strucny popis: z krajiny kde nic tu nic, se najednou objevi nekolik skal kuzeloviteho typu. Jsou cervene a maji asi tak 300 m (na vysku). Kdyz se k nim tak blizite z vlakove zastavky na znameni, tak mate docela dlouho pocit, ze se vam to jen zda a ze to proste neni... jak poznamenal Martas "tohle mozek proste nebere". A kdyz dojdete pod ne, tak zjistite ze za a) Martin ma pravdu :) b) to male bile - jsou obrovska hnizda mistnich supu lvich (buitres leonidas - to pro ornitology :)) a za c) to uplne malickate na slabounkych provazkach jako nitky - to jsou lezci vseho pohlavi a vseho typu a vsech narodnosti.

Rano si to ke skalam prihrkala bandicka spanelskych lezcu, zjevne zacatecnici neb sebou meli instruktora - ten se jasne poznal - mel helmickou cervenou, bandicka zacatecniku pak helmicku bilou, dost na sebe hulakali po tech skalach a my jsme je asi tak hodinu pozorovali. Ja ciste ze zajmu, zda bude nejaka akce, abych mohla zazpivat tu pisnicku do konce, "ze spadnou do pisku" - nestalo se, vsichni lezli nahoru, potvory. A Martin tise hledel a litoval instruktora, ktery vzdycky neco vylez a pak dalsich pulhodiny cekal nez se k nemu dosrsa bandicka zacatecniku a tak furt dokolecka az nahoru....proste pruda. A vedle nich - balet na skalach. Dvojice zelene a zlute tricko, v pohudce dosli pod skalku (tu 300 metrovou), nazuli lezeci backurky a linymi pohyby hodnymi baletnich mistru se vydali vzhuru. Co noha ruku mine byli za chvili v pulce, radost pohledet. A instruktor v cervene helmicce mohl jen tise zavidet. My tez...

Jana a Martin

PS. Ja teda ne, pod Los Mallos budu tak leda varit jidla a ne se srsat nahoru na nejakych provazkach. Jana.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home