17. července 2006

Chorvatske obrazky 3.

Narodni hrdost a o Slovanske nature

Nadorni hrdosti - te maji Chorvate opravdu dost. Nyni se hraje fotbal, takze vsichni Chorvate chodi s cervenobilymi sachovnicemi na hlavach, cepkach, oblicejich, trickach a satek. Narodni barvy hybou ulicemi. Kdyz se hraje fotbal, vsichni povzbuzuji. Vsichni jsou hrdi na to, jak to ve valce natreli zlym Srbum a na mnoha zdech visi plakat s fotkou jejich generala Gotoviny s napisem: "Gotovina geroj". Co na tom, te pan Gotovina sedi v Haagskem vezeni za genocidu na Srbech.

Kdyz jsme jeli stopem do Dubrovniku s novinarem, co pise 15 let o Kosovu, ptali jsme se, zda ma zdejsi kraj jeste rad. Dlouho premyslel a pak rekl, ze je to proste prace. A dodal, ze mistni mit rad uz ani nemuze - ani Chorvaty, ani Srby, ze vina je na obou stranach a nemaji si vubec, ale vubec co vycitat.

Zajimave bylo precist si neco z toho, co o Chorvatech napsali jini. Pan James Joyce se pred lety vyjadril trefne: "Cely poloostrov Istrie je takovy zanedbany kousek niceho vklineny do Adriatiku - Jadranska Sibir. Obyvaji ho ignoratsti Slovane nosici cervenobile capky." Jeste dodal neco o tom, ze drive tu byly bohate lesy, ktere vykacela Benatska prakticnost, ale Slovanska neprakticnost je jiz zapomnela znovu vysazet... ale co bychom jim krivdili. V otazce penez a zisku jsou stejni jako my Cesi :( Co se mi nevyplati hned, delat nebudu.

MaJa

0 Comments:

Okomentovat

<< Home