13. června 2006

Letne-zimni Haut Jura

Po navsteve jednech velehor, zlezeni jedne prevelike hory, jsme s jasnym cilem zamirili do zapomenuteho pohori Haut Jura (Vysoky Jura), ktere na rozhrani Svycarska a Francie. Na prvni pohled to nevypadalo tak vysoke, nicmene podle mapy cca 1 km prevyseni - a mapa prece nelze....takze hura slava a za par hodin jsme byli naprosto udreni nahore, a co cert nechtel, prsi, leje a jak tak lezeme vys a vys a vys...zaciname pomalu, ale jiste rozpoznavat jednotlive vlocky snehu. S vyrazem vseznalku si navzajem tvrdime, ze to bude kratka a mala prehanka "prece nebude 31.kvetna snezit, ne? to je blbost" A tak v goretexovych bundach zalezame ve vanici do stanu a doufame, ze to prejde.

1. cervna brzy rano. Stan se prohyba pod deseticentimetrovou vrstvou snehu. Aspon to izoluje od toho vichru venku... Ti co ctou pozorne zapisky, tak vi, ze jsme zakoupili skvely letni stan a ze v nem spime ve skvelych letnich spacaccich. Suma sumarum - mrzlo az prastelo, na nas se napinalo vsechno nase obleceni v nekolika vrstvach - vsichni teoretici badajici o tom, jak se nejlepe obleci do zimy, by z nas meli opravdovou radost.... meli jsme na sobe opravdu vsechno, snad krome plavek - ty moc nehrejou. Nicmene byl to dostatecne outdoorovy zazitek, kdyz celou noc premyslite nad tim, na kterou cast tela vam zrovna tahne a zda jeste cirou nahodou nejsou nekde tajne ukryte jedny rukavice, ktere by se tak bajecne hodily a daly navleci na ty jedny, ktere uz mame na sobe....no jak rikam - outdoorovy zazitek za vsechny prachy :)

Martin rano s usmevem odhazel snih ze stanu, rozmrazil vodu na caj a pak jsme na sebe hodili ty prakticky prazdne batohy (vsechny veci na nas zustaly) a vyrazili jsme vstric novym zazitkum. Tedy oslavu dne deti jsem si predstavovala trochu jinak - ale jina zeme jiny mrav. No hory jsme uspesne zdolali, ja se zamilovala do zimnich prechodu hor, protoze kdyz mrzne tak nelitaji a neotravuji mouchy a taky neprsi :) no ale priste bych brala aspon ten teply spacak :)

Hory prijemne prekvapily, dalsi dny uz snezilo jen pul dne, vzdy po pulhodinach... a mezitim se po prave ruce odkryval z mraku masiv Mont Blancu a Matterhornu, jen si na ne sahnout.

Jana

0 Comments:

Okomentovat

<< Home