13. června 2006

Na navsteve v Savojsku

Z Provence jsme zamirili stopem na sever navstivit nasi kamaradku v Savojskych Alpach, konkretne v hlavnim meste teto oblasti - v Annecy. Stopovani od peage k peage se vydarilo a behem jednoho odpoledne se nam podarilo prejet takrka pulku Francie... hura, slava, aspon neco tady funguje. Od nasi kamaradky Melanie jsme jako vikendove prekvapeni obdrzeli pozvani na francouzskou veceri, a od te chvile jsme byli celi nedockavi co to bude. Vzhledem k tomu, ze nevime, jak jist zaby a sneky, doufali jsme, ze nas usetri vsech techto trapnosti pri stolovani. Nicmene vecere byla opravdu francouzska :) salat, francouzske brambory, spousta syru, vino a skvely zakusek s bilym rumem. Vsechny, co vari znaji cesky recept na francouzske brambory, mohu potesit tim, ze je delame uplne stejne dobre jako oni, jenom do toho davame trochu mene syra - kazdopadne je to savojska specialita, kterou poridite i v nejdrazsich restauracich. Nikdo jiny krome Melanie a jejiho tatinka anglicky nemluvil, a tak se z obou dvou zahy vyklubali skveli prekladatele...

Kdyz sme behem nasi cesty po Spanelsku studovali lekce francouzstiny, dlouho nam vrtalo hlavou, proc se stale ucime jen fraze jako: nechcete se mnou jit na obed? Nebo na drink? A co si dame k obedu, veceri apod... Nechapali jsme napriklad, proc tam take neni fraze jako: kde je tady zastavka autobusu, vlaku atd. Ted uz tomu rozumime a u vecere jsme se museli pod fousy usmivat. Oni totiz opravdu mluvi porad jen o jidle. Nejdriv, kdyz se na nej tesi a kdyz nakupuji. Pak u jidla, kdyz ho ji a pochvaluji si ho. A pak po jidle, kdyz si povidaji o tom, jake to bylo a co si daji priste :) Takze i s nasi znalosti nekolika mala slov ohledne jidla, jsme si pokonverzovali i francouzsky :) A co se tyce zastavek autobusu, je zbytecne se na ne ptat - ty tu nejezdi.

No a pak jsme si uzili par dni pochodovani a takrka sankovani v Savojskych Alpach - prima, kdyz clovek chodi po svych tak se to ve Francii docela da :)

Jana a Martin

0 Comments:

Okomentovat

<< Home