17. července 2006

Chorvatske obrazky 2.

Narodni parky

Paklenica - dve velke strze ve vapencovych skalach. Po ctyrech mesicich prvni setkani s Cechy, narazili jsme na zajezd ceskych turistu po narodnich parcich. Dlouho jsem se tak nestydel... jdete tise horami a kolem slysite to: "Franto, tady je to blby, nemaji tu parky." "A pivo je v autobuse? Ach jo, to jsme si meli vzit sebou." "To je desne do kopce, tady je to hruza." Sli jsme radeji tise, nebo jsme si povidali spanelsky, a tak odhalili, ze Chorvate vladnou i timto jazykem.

Druhy den to bylo lepsi, dorazili jsme do mene obyvane casti a podnikli suchy kanoning tj. sjizdeni obrovitanskych ricnich kamenu po zadku, protoze voda v potoce uz asi dva mesice nebyla. Ctyri kilometry to slo bajecne dolu a na patem nas cekala strz zvici deseti metru, ktera se po zadku opravdu sjet nedala, a tak pro zmenu misto elegantniho sjizdeni dolu, nas cekalo tzv. praseni po skaliskach nahoru na cestu.... no ale stalo to za to.


Mljet - lesnaty ostrov nedaleko Dubrovniku. Narodni park, kde si zapadlujete ve slannych jezerech a objevite tajuplnou Odysseovu jeskyni. Dva rusti znami sebou dokonce tahli nafukovaci clun (cca 30 kg). Rano vyrazili smerem k narodnimu parku po mori... cca 4 hodiny padlovani na otevrenem mori a pak asi tri hodiny padlovali pres jezera, aby se na konci sve cesty dozvedeli, ze planovany autobus zpatky nejede a ze ani kdyz taxikari nabidnout penize za odvoz do kempu, tak je neodveze. No a tak zase nasedli na clun a stejne jako rano tak i vecer po nekolika hodinach padlovani se kolem jedenacte vecer ocitli v kempu... Diky tomu jsem pochopila vyznam ruskeho slova molodec. Vymenili jsme si adresy a pozvali nas k nim na navstevu - oba delaji pruvodce po Kavkazu. Jen si tak trochu myslim, ze jim nebudeme stacit...


Plitvice a Krka - dva nejznamejsi parky diky nataceni filmu Vinnetou. Je to presne jako ve filmu, jenom tam uz ted nebyli zadni indiani. (Az na jeden hotylek nesouci jmeno rudeho gentlemana.) Oba parky jsou na krasnych modrych rekach, ktere padaji pres mnozstvi kaskadek a vodopadu z travertinu. Bloudit se tam da cely den, stale budete objevovat nova zakouti. Park Krka je mene turisticky a citite se vice jako v dzungli - kolem kvakaji zaby, plave spousta ryb a kolem hlavy poletuji tisice barevnych motylu a vazek. Na Plitvicich jsou uz zvirata z privalu turistu tak zblbla, ze ryby cekaji u brehu ve velkych hejnech, az jim turiste neco hodi. Ale i zde najdete pekna zakouti, jen nejit s davem... pak neni problem slapnout na nejakeho hada na ceste (uzovka byla Janou zcela zaskocena, na teto ceste prece turiste bezne nechodi) nebo temer zakopnout o vedle stojici srnecku. Zvirata se tu opravdu neboji.

MaJa

0 Comments:

Okomentovat

<< Home